Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Gradska glazba Zvonimir

logo-glazba-zvonimir.jpgGradska glazba „Zvonimir“ svoj je naziv dobila prema imenu hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira koji je okrunjen u Solinu 1076. godine, gdje je i pokopan 1089. u mauzoleju hrvatskih kraljeva na Gospinom otoku.  Osnovana je 1912. godine u Solinu i predstavlja najstarije solinsko kulturno-umjetničko društvo.
 
U skoro cijelom stoljeću djelovanja, kroz Glazbu je prošlo nekoliko stotina solinskih glazbenika-amatera i čitav niz eminentih glazbenih stručnjaka koji su ugled i kvalitetu ovog društva afirmiralu u domovini i izvan nje.
 
 
Nastupivši na eminentim glazbenim pozornicama naše domovine (HNK Split, Vatroslav Lisinski-Zagreb, Trogir, Dubrovnik, Makarska, Opuzen, Brač, Hvar, Korčula, Šolta, Lipik, Pakrac) i inozemstva (Kasendorf, Kulmbach, Mainlaus i Thurnau u Njemačkoj), te prijemima od strane velikih svjetskih državnika (H.D.Genscher) Gradska glazba „Zvonimir“ je dostojno promovirala svoj grad te je zbog zasluga na tom području, 2002. godine bila i laureat Nagrade grada Solina.
 
 Gradska glazba „Zvonimir“ danas na svom repertoaru, uz standardne koračnice, ima i mnoge skladbe revijalnog karaktera, evergreen skladbe, skladbe dalmatinskog melosa te sakralne skladbe i djela klasične literature. Osobitu pažnju posvećujemo djelima hrvatskih kompozitora. Glazba je do sada izdala jedan nosač zvuke pod naslovom Glazba&prijatelji1 te DVD izdanje pod naslovom Glazba&prijatelji2.
 
                      glazba_zvonimir-lisinski.jpg 
 
 
Sustavnom modernizacijom orkestra Glazbi se otvaraju mogućnosti i za novije glazbene izražaje. Sve to ukazuje na činjenicu da je Glazba danas itekako prisutna u životu grada Solina i da predstavlja jednu od okosnica solinskog kulturnog i glazbenog života.
 
 
Gradska glazba „Zvonimir“ uz Orkestar od 40-ak članova kojim ravna mo. Tonći Ćićerić, ima i Glazbenu školu u kojoj mladi talenti pod paskom iskusnih glazbenih pedagoga stječu osnovno glazbeno obrazovanje. Nastava je organizirana kroz nastavne predmete: solfeggio i glazbena teorija (nastavnica: Nela Bujas-Luketić, prof.), flauta (nastavnice: Matea Vušković i Ivanka Podrug), klarinet i saksofon (nastavnik: Srđan Benzon, prof.), horna (nastavnik: Marina Rabadan, prof.), truba (nastavnik: Ivan Bralić, prof.), trombon i tuba (nastavnik: Tonći Ćićerić, prof.) i udaraljke (nastavnik: Petar Zečević). Učenici također pohađaju nastavu skupnog i komornog muziciranja kroz Orkestar Glazbene škole i brojne manje instrumentalne ansamble.
 
Promicanje kulture muziciranja na puhačkim instrumentima te očuvanje i prenošenje te jedinstvene tradicije osnovne su vrijednosti koje se ogledaju u radu ovog društva. Sve te odrednice povezane neraskidivim prijateljskim (a nerijetko i obiteljskim!) vezama, Gradskoj glazbi „Zvonimir“ siguran su zalog za uspješnu budućnost.

KONTAKT

Gradska glazba „Zvonimir“ – Solin
Domovinskog rata 2a, 21210 Solin – Hrvatska
tel./fax. 021/244-385
web: www.ggzvonimir.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Žiro račun: 2330003-1100078985 (Splitska banka)
M.B.: 1322834, OIB: 47500910237

Grgo Bućan, predsjednik
mob. 091 508 7778

Ivanka Podrug, prof., potpredsjednica
mob. 091 552 3851
 
Tonći Ćićerić, prof., umjetnički ravnatelj
mob. 098 166 1323

Frane Mihalj, odnosi s javnošću
mob. 098 961 5445

 

 

Pročitano 18290 puta
Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr