Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 12:28

Grad Solin se predstavio u EU parlamentu

Izražena želja za upisivanjem antičke Salone na listu svjetske baštine

U Europskom parlamentu u srijedu 4. prosinca 2019. održana je konferencija o svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Fokus konferencije bila je antička Salona.

Pod pokroviteljstvom europske zastupnice Željane Zovko, a koja je ujedno i članice Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu održana je u Bruxellesu konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske u čast četrdesete godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.
U fokusu konferencije je bila antička Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije i njena bogata kulturna baština. Poznata je želja Solinjana za upisivanjem antičke Salone na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

Uz zastupnicu Zovko na konferenciji su govorili Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu i Jelena Stupalo, direktorica TZ Solin.
- Čast mi je što sam bila domaćin konferencije o kulturnoj baštini Republike Hrvatske u čast 40. godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Vrlo sam ponosna što smo današnjim događajem promovirali našu vrijednu baštinu u srcu Europe, u Europskom parlamentu – kazala je europska zastupnica Željana Zovko.
Samoj konferenciji nazočili su i EU parlamentarci Tomislav Sokol, Karlo Resner i Sunčana Glavak te ministar uprave Ivan Malenica.

- Salonu smo eurozastupnicima predstavljali kao jedinstveni prostor s Dioklecijanovom palačom. S obzirom na to kako lista prijedloga nije zatvorena, Salonu vidimo na listi svjetske baštine - kazao je Rakušić te dodao- Naravno mora ući kao pripadajuća cjelina palači. Saloni pripada mjesto u registru, a već je i pripremljena i dokumentacija za apliciranje sredstva u financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine.

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu kazao je tijekom svog obrazloženja u Bruxellesu – Već odavno postoji upisano na nacionalnoj listi namjera o proširenju upisa na akvadukt koji se proteže od izvora Jadra do Dikolecijanove palače, a na neki način i proširenje sa Splita, odnosno, povijesnog kompleksa Grada Splita i Dioklecijanove palače i na cijelu Salonu. Naime, Palača samo je samo jedna imperijalna rezidencija na periferiji Salone, ondašnje metropole, megalopolisa kasne antike i središte jedne od najvećih rimskih provincija koja je imala silno značenje – rekao je Bužančić - Integrirano govoreći Split i Solin su u antici jedan te isti prostor. Tako da proširenje splitskog upisa i na Salonu, sasvim normalo, jer Salona je „majka“ Splita - kazao je Buzančić

U sklopu konferencije prikazan je i petominutni film pod nazivom Salona Aeterna, a svi nazočni su imali priliku vidjeti i Vrličko kolo u izvedbi članovi HFD-a Jadro.

Zastupnici Zovko predstavnici Grada Solina poklonili su najljepši primjer bogate salonitanske baštine, "Glava Salonitanke". Velika zahvala na uspješnoj prezentaciji i prijemu Grada Solina u EU Parlamentu ide i na adresu asistenata Stipe Plejića, Ante Škegre i Anje Kolimbatović.

Poslije konferencije, zastupnica Zovko, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić gostovali su u televizijskoj emisiji “Iz srca Europe”.

rb

Pročitano 934 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr