Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Ožujak 2020 13:20

Solinsko Reciklažno dvorište uskoro počinje s radom

Solinsko Reciklažno dvorište uskoro počinje s radom Foto: Jakov Teklić

U prostorijama Gradske vijećnice održana je konferenciji za medije na kojoj je predstavljen završetak radova izgradnje i opremanje Reciklažnog dvorišta Grada Solina. Na konferenciji koju je otvori gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević nazočio je i direktor tvrtke Čistoća d.o.o. Split Lukša Regjo.

Na samom početku obraćanja gradonačelnik Ninčević je kazao – Zbog rasta broja stanovnika Solin je na granici i izgradnje drugog reciklažnog dvorišta. Naime, 2011. godine grad Solin je brojio oko 24 tisuće stanovnika – kazao je gradonačelnik Ninčević te nastavio - Realizacija ovog projekta bila je opterećena neslaganjem određenog broja lokalnoj stanovništva pa se početak izgradnje umjesto u rujnu 2018. dogodio u srpnju 2019., a navedeno razdoblje iskoristili za edukaciju stanovništva, nažalost, nastojanja nisu bila prepoznata i uvažena – kazao je gradonačelnik grada Solina Dalinor Ninčević.
-Uporabna dozvola za Reciklažnog dvorište dobivena je krajem 2019. te je projekt realiziran sukladno važećom uporabnom dozvolom. Sve su inspekcije vršile nadzor nad potrebnim aktima, a i iznova je trebalo pripremati dokumentaciju. Naglašavam kako je sve napravljeno sukladno važećim propisima - kazao je gradonačelnik Ninčević te potom pročitao jednu od predstavki nadležnog ministarstva u kojem su eksplicitno odbijeni prigovori vezani uz zakonitost procedure donošenja potrebne dokumentacije u kojem je navedeno kako su lokacijska i građevinska dozvola donesene sukladno zakonu, temeljen čega je i dobivena uporabna dozvola.
- Osim izgradnje Reciklažnog dvorišta, Grad Solin je pokrenuo i postupak uređenja javne površine u Ulici Joze Kljakovića Šantića na dijelu k.č.z. 3086/1 k.o. Solin, odnosno prostora postojećeg igrališta i njegovog okoliša – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Navodimo kako vrijednost radova iznosi oko 4 milijuna kuna, od čega je 3,3 milijuna kuna uloženo iz kohezijskih fondova.
Solinsko Reciklažno dvorište bit će predano tvrtki Čistoća d.o.o., te je jedno od 200 reciklažnih dvorišta koje su registrirane u RH.

Direktor tvrtke Čistoća d.o.o. Split Lukša Regjo je naglasio da je Reciklažno dvorište dostupno isključivo građanima, a ne tvrtkama, zbog čega se ne mogu odlagati velike količine otpada.
- Sve osobe koje imaju boravište u Solinu, moći će koristiti Reciklažno dvorište. U pravilniku će biti jasno određeno što se sve može odlagati. Neke vrste otpada su ograničene količinom, primjerice, četiri automobilske gume godišnje - pojasnio je Regjo te dodao - Što se tiče građevinskog otpada, primat će se samo do 200 kilograma u 6 mjeseci.
Dodao je i da je suživot Reciklažnog dvorišta i oplemenjivanje prostora sadržajno je itekako moguć.
Naime, osim izgradnje Reciklažnog dvorišta, Grad Solin je pokrenuo postupak uređenja javne površine u Ulici Joze Kljakovića Šantića na dijelu k.č.z. 3086/1 k.o. Solin, odnosno prostora postojećeg igrališta i njegovog okoliša.
- Reciklažno dvorište uskoro će biti pušteno u rad i u njemu neće biti odlaganja biootpada, otpada iz klaonica, otpada iz bolnica, azbesta nego će se odlagati otpad iz kućanstava. Kazao bih kako je počelo uređenje okoliša, 100 tisuća kuna uložit će se u hortikulturalno uređenje - kazao je Ninčević.
Solin je otvaranjem modernog reciklažnog dvorišta među prvima u Dalmaciji koji je na odgovarajući način ispunio svoje zakonske obveze vezene uz odvojeno prikupljanje otpada.

 

 

Pročitano 950 puta