Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020 07:34

Radovi u Majdanu, prve faze projekta „Jadro-izvor života“

Radovi u Majdanu, prve faze projekta „Jadro-izvor života“ Foto: Jakov Teklić

 

Na prostoru napuštenog tupinoloma u Majdanu u tijeku je realizacija prve faze projekta „Jadro-izvor života“ vrijednog 23 milijuna kuna, od kojih se veći dio financira EU sredstvima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš“, a partneri su Grad Solin i Turistička zajednica grada Solina.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove grada Solina Marijane Žižić u tijeku je izgradnja dviju zona budućeg parka vrijednog oko 5,5 milijuna kuna, koji će zauzimati oko 6 tisuća kvadrata površine, a obuhvatit će ukupno pet zona različitih osjetila. Naime, na prostoru tupinoloma planirana je uspostava škole višestranog razvoja kroz uređenje osjetilnih poligona njuha, okusa, vida, dodira, sluha te edukativne šetnice kroz pošumljeni plato, a prije početka realizacije ovih sadržaja provedena je sanacija pokosa, koja je bila znatno zahtjevnija od očekivanog što je usporilo realizaciju ove faze projekta.

Planirani radovi bit će dovršeni do blagdana Uskrsa ili najkasnije do kraja travnja ove godine – kazala je pročelnica Žižić najavljujući kako nakon ljeta kreće uređenje ostatka izletišta.

U drugoj fazi projekta predviđeno je uređenje i opremanje informacijsko-prezentacijskog centra s info-pultom, suvenirnicom, sanitarnim čvorom, prezentacijskom dvoranom i prostorijom za mrijest mekousne pastrve na mjestu ruševnog objekta položenog uz Dioklecijanov akvedukt, te uređenje manjeg ugostiteljskog objekta, pristupne ceste i parkirališta za posjetitelje s ciljem adekvatne regulacije prometa unutar zaštićenog područja. Nadalje, planirano je i uređenje te opremanje interpretacijskog paviljona mekousne pastrve u prostoru postojećeg bunkera iz II. svjetskog rata koji se nalazi unutar obuhvata rezervata, uz uređenje okolnog partera, poučnih šetnica i mostića – najavila je Žižić dodajući kako će se uz sve to izgraditi i kontrolna soba za upravljanje koja će uključivati brojač posjetitelja i video nadzor.
Cjelokupni projekt „Jadro izvor života“ trebao bi biti realiziran do lipnja 2021.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

Pročitano 660 puta