Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 23 Travanj 2020 07:44

Postavljena bista don Tugomiru Jovanoviću

Postavljena bista don Tugomiru Jovanoviću Foto: Jakov Teklić

 

Na početku šetališta koje odnedavno nosi ime don Tugomira Jovanovića postavljena je bista ovog dugogodišnjeg solinskog župnika koji je svojim pastoralnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u gradu uz Jadro. Odluku o imenovanju šetališta, koje se proteže uz obalu Rike i vodi do prasvetišta Gospe od Otoka, donijelo je solinsko Gradsko vijeće u prosincu prošle godine, a bista je postavljena 25. ožujka ove godine na dan kada se obilježavala 25. godišnjica od njegove smrti.

Bistu je isklesao solinski kipar Marko Gugić prije desetak godina na inicijativu tadašnjeg solinskog župnika don Vjekoslava Pavlinovića i Grada Solina koji su zajedničkim sredstvima financirali njezinu izradu. Tijekom protelih godina nalazila se u župi Gospe od Otoka, a sredstva za njezino postavljanje te za izradu postolja osigurao je Grad Solin u svom proračunu za 2020.
Zbog zabrane okupljanja, izazvane aktualnom situacijom s koronavirusom, svečano otvaranje biste odgođeno je za neka buduća vremena, a iskreno se nadam da će to biti što prije – kazao je predsjednik Gradskoga vijeća Solina Renato Prkić ističući kako je dodjelom imena don Tugomira Jovanovića šetalištu uz Jadro te postavljanjem biste Grad Solin želio iskazati zahvalnost svom don Miru.

Vjerujem da se naši stariji sugrađani još uvijek sjećaju njegovih dobročinstava, a istovremeno se nadam da će se zahvaljujući ovoj inicijativi mladi zainteresirati za njegovo pastoralno djelovanje – kazao je predsjednik Gradskoga vijeća najavljujući i hortikulturno uređenje prostora oko biste te cijele šetnice na kojoj je planirano i postavljanje klupa.

Don Tugomir Jovanović rođen je 9. rujna 1920. u Postirama na otoku Braču. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a Teološki fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u rujnu 1946.
Na mjestu župnika i upravitelja svetišta Gospe od Otoka djelovao je od 1963. do 1995. Njegovom je zaslugom 1976. proslavljena tisućgodišnjica prvog hrvatskog Marijanskog svetišta te trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata. Tom se prigodom na Gospinom otoku u Solinu na središnjoj proslavi okupilo sto tisuća hodočasnika i mnoštvo kardinala i biskupa iz cijeloga svijeta.
Zbog zasluga u promicanju vjere Sveta Stolica mu je dodijelila čast monsinjorata 1984., a u rujnu 1994. dobio je nagradu Grada Solina za životno djelo.
Umro je u Solinu na blagdan Blagovijesti 25. ožujka 1995.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ/ Solinska kronika

 

Pročitano 816 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr