Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020 06:28

POČETAK RADOVA NA GRADINI I UKLANJANJU BARAKA U SOLINU

POČETAK RADOVA NA GRADINI I UKLANJANJU BARAKA U SOLINU Vizuali: Grad Solin; Foto: Jakov Teklić

U sklopu projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ započinju radovi na sanaciji i uređenju utvrde Gradina u Solinu. Utvrda je sagrađena u kasnom srednjem vijeku na desnoj obali rijeke Jadro, 250 m sjeveroistočno od župne crkve Gospe od Otoka. Zaštićena je kao spomenik kulture, otvorena gotovo cijele godine, a u ljetnim mjesecima služi i kao otvorena pozornica za brojne koncerte i kazališne predstave u sklopu manifestacije Solinsko kulturno ljeto. Gradina je ,osim povijesnog značaja, postala sinonim suvremenog kulturno-umjetničkog života grada Solina. Pod utjecajem vremena, atmosferilija i djelovanjem neodgovornih pojedinaca građevina je dotrajala i mjestimice oštećena te će se planiranim intervencijama lokalitet obnoviti i unaprijediti.

Projektom sanacije i uređenja utvrde Gradina planirano je uklanjanje postojeće pozornice i gledališta te postavljanje nove sklopive pozornice, pokretne krovne konstrukcije i montažnog gledališta s mogućnošću korištenja do 757 sjedećih mjesta kao i cjelokupne opreme rasvjete i razglasa pozornice te obnova električnih instalacija. Planirana su arheološka istraživanja, konzervacija i restauracija kula, zidova i crkvice unutar bedema kao i ambijentalno osvjetljenje lokaliteta te hortikulturno uređenje. Formirati će se i obodna šetnica s pristupom kulama koji će služiti kao svojevrsni vidikovci, a sve u skladu s konzervatorskim smjernicama. Navedenim radovima nastoji se ostvariti adekvatna prezentacija lokaliteta te revitalizacija prostora i sadržaja.

Usporedo s radovima na Gradini započinje uklanjanje baraka u Zvonimirovoj ulici kao priprema za arheološka istraživanja tog područja te u konačnici izgradnju novog kulturnog centra koji će biti poveznica između antičke Salone i istočnog dijela suvremenog Solina.

Sanacija i uređenje utvrde Gradina te radovi na uklanjanju baraka provode se u sklopu projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ (ref. br. KK.06.1.1.08.0001) financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine. Grad Solin je vodeći partner na projektu.

Ukupna vrijednost projekta je 32.750.759,23 HRK od čega je EU sufinanciranje 27.838.145,30 HRK.

Cilj projekta je revitalizacija kulturne baštine osiguranjem dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u 7 različitih gradova i općina. Navedeno će doprinijeti povećanju stupnja očuvanosti i uređenja tih atrakcija, postojeće sadržaje osuvremeniti i približiti posjetiteljima, uz podizanje kvalitete prezentacija kulturne baštine i njezino dugoročno i održivo korištenje namijenjeno stanovnicima urbane aglomeracije Split i svim posjetiteljima izvan tog područja.

 

integrirani program salona

Pročitano 1355 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr