Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 21 Svibanj 2020 10:47

On-line istraživanje solinske Osnovne škole don Lovre Katića o načinu i kvaliteti nastave na daljinu

Stručne službe Osnovne škole don Lovre Katića provele istraživanje među učenicima i roditeljima o načinu i kvaliteti provođenja oblika nastave

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo predstavlja novo iskustvo i učiteljima i učenicima stoga je stručna služba Osnovne škole don Lovre Katića odlučila provesti on-line istraživanje kako bi doznala kako se učenici snalaze u svojim virtualnim razredima, što im se sviđa, a što ne, te s kakvim se problemima susreću.

U on-line upitniku sudjelovalo je 210 učenika nižih razreda s roditeljima te 283 učenika viših razreda, a iz njihovih odgovora proizlazi kako je zadovoljstvo nastavom na daljinu dosta visoko.

U razrednoj nastavi nastava na daljinu dobila je prosječnu ocjenu vrlo dobar,a u predmetnoj nastavi 191 učenik ocijenio ju je vrlo dobrom ili odličnom, dok jetek 20-tak učenika izrazilo nezadovoljstvo – izvijestili su nas djelatnici stručne službe OŠ don Lovre Katića nakon obrade svih pristiglih odgovora.

Doznajemo kako su poteškoće s kojima se učenici suočavaju uglavnom tehničke prirode te da su seučenici razredne nastave, u manjoj mjeri s njima suočavali, dok su kod učenika predmetne nastave oni izraženiji.

Većina učenika razredne nastave odgovorila je da im treba pomoć u izvršavanju zadataka u nastavi na daljinu, točnije samo ih je 11 poručilo da im pomoć nije potrebna,dok se122 učenika predmetne nastave izjasnilo da ne treba pomoć. Naime, učenici viših razreda pored tehničkih teškoća kao problem su istaknuli i nesnalaženje u radu u nekim aplikacijama, nedovoljno razumijevanje sadržaja tumačenih on-line te sporost zbog navikavanja na novi oblik rada – poručili su iz OŠ don Lovre Katića.

Kada je u pitanju količina vremena potrebna za izvršavanje postavljenih zadataka, najveći broj učenika od 1. do 4. razredaizjavio je da im je za realizaciju zadanoga potrebno 3 do 4 sata dnevno. Kod učenika viših razreda broj onih koji za izvršavanje zadanog trebaju do 4 sata skoro je podjednak onima koji kažu da im je potrebno od 4 do 8 sati.

Ukupno gledano većina učenika je izjavila da im nastava na daljinu oduzima više vremena u odnosu na uobičajeni način školovanja što se može pojasniti činjenicom da je trenutni rad kod kuće zbroj onoga što su inače odrađivali tijekom nastave u školi i učenja, odnosno odrađivanja zadataka za domaći rad. Ipak većina njih ističe kako ima više slobodnog vremena – poručili su nam iz stručne službe OŠ don Lovre Katića.

Prednosti nastave na daljinu, prema rezultatiam istraživanja, vidi mali broj učenika i roditelja ove solinske osmoljetke, a one se glavnom odnose na ležerniji pristup školovanju, vlastito kreiranje radnoga dana te mogućnost većeg zbližavanja roditelja i djece.
U konačnici nedostaci nastave na daljinu mogu se svesti na nekoliko ključnih točaka: roditeljima je zbog vlastitih obveza teško biti i učitelj svome djetetu, teže se uspostavlja radni ritam i djeca manje vremena provode u učenju i izvršavanju domaćih zadataka. Osim toga roditeljisu zabrinuti za kvalitetu znanja svoje djece, kao i sami učenici viših razreda, te ono najvažnije, što svi ističu kao najveći nedostatak jest manjak žive komunikacije s učiteljima i prijateljima zbog čega su skoro svi učenici izjavili da se raduju povratku u školske klupe – kazali su nam djelatnici stručne službe OŠ don Lovre Katića.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

Pročitano 702 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr