Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 22 Svibanj 2020 15:48

22. SVIBNJA – MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja kad je u pitanju biološka raznolikost. Gotovo 30% teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000 sa oko 40.000 vrsta, a smatra se da ih ima još više.

Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. Jedan takav endem je i mekousna pastrva, koja je uz „Riku“ i Salonu jedan od simbola Solina. Osim mekousne pastrve, na području Solina postoje još brojne vrste poput kalifornijske i potočne pastrve, jegulje, žabe žuti mukač, pjegave crvenkrpice iz porodice zmija, a od biljaka alepski bor, močvarni čempres te brojne druge.

Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog eko sustava u kojem svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Ovaj dan je prilika da se podsjetimo na bogatstvo i raznolikost života na Zemlji i njegovu važnost. Razmislimo prije svake aktivnosti koja može negativno djelovati na okruženje te sudjelujmo u aktivnostima koje potiču očuvanje biološke raznolikosti.

 

Izvor: www.obz-zastita-prirode.hr, www.mzoe.gov.hr, www.zaljepsunasu.hr

Pročitano 747 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr