Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 23 Ožujak 2020 11:12

Umro je "Hrvatski tigar" Branko Cikatić

Umro je "Hrvatski tigar" Branko Cikatić Foto: Ante Čizmić / CROPIX

U 66. godini života umro je Hrvatski tigar, legendarni Solinjanin Branko Cikatić! Branko Cikatić bio je jedan od najvećih u povijesti, legenda i uzor mnogima koji su krenuli u borilački sport. Čovjek koji je pronio ime svog rodnog grada Solina i države Hrvatske širom svijeta! Čovjek koji je pomogao svom narodu kada mu je najviše trebalo!

Branko se dugo borio za život, splet nesretnih okolnosti doveo ga je prošle godine u vrlo teško zdravstveno stanje, neki su liječnici čak i digli ruke od njega, otpustili ga iz bolnice da kod kuće provede zadnje dane, no Brankov jaki duh i organizam te ljubav supruge Ivane, kćeri Lucije i Maje te sina Bruna vratili su ga u život. No, na žalost ne zadugo.

Do nekog novog viđenja dragi Branko!

Počivaj u miru Božjem!

Grad Solin

O BRANKU CIKATIĆU

U sportskom svijetu dovoljno je reći Branko Cikatić. Svatko tko iole prati sport zna da se radi o jednom od najvećih sportaša na našim prostorima.

Branko Cikatić bio je istaknuti profesionalac u kick – boxingu i tajlandskom boksu. U amaterskom kick – boxingu bio je svjetski prvak 1981. godine, a europski prvak 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. godine. Nastupajući kao profesionalac, bio je svjetski prvak 1987., 1988., 1989. i 1992. godine, a europski prvak 1986. godine.

Ukupno trinaest puta bio je svjetski prvak u raznim disciplinama. Svoj sportski put započeo je u karate klubu Solin, potom u karate klubu Hajduk iz Splita, gdje jedno vrijeme obnaša dužnost tajnika.

Branko je vrlo cijenjen i popularan u sportskim krugovima. Ovoj konstataciji, ide u prilog i tekst koji je o Branku Cikatiću u knjizi Velikani hrvatskog sporta, napisao autor knjige, proslavljeni hrvatski boksač Damir Škaro: « Nakon toliko godina druženja, mogu slobodno reći da je Branimir – Branko Cikatić, najfanatičniji sportaš kojeg sam sreo u životu, pravi «ovisnik» o sportskim treninzima. Bez svakodnevnog treninga Branko se osjećao zbunjeno i izgubljeno.»

Branko Cikatić, ili u Solinu Masa, nikada nije skrivao svoje izuzetno domoljublje, stoga je Hrvatski Tigar, u vrijeme najtežih dana za Domovinu, prenosio istinu o Hrvatskoj i Domovinskom ratu diljem svih kontinenata, naglašavajući ulogu hrvatskih sportaša kao svojevrsnih hrvatskih veleposlanika u promicanju pravedne istine o Hrvatskoj.

Nakon povlačenja sa sportskih ringova, okrenuo se privatnom životu, te aktivirao vlastitu zaštitarsku tvrtku Tigar Cikatić, k. d. koju je ranije utemeljio, a pod čijim okriljem djeluje i istoimeni klub borilačkih vještina. Učinio je mnogo i na osnivanju Hrvatsko – japanskog društva, koje uz sportske aktivnosti uključuje poslovne i kulturne kontakte. Svoje goste iz dalekih zemalja na proputovanju kroz Split i Solin, ne zaboravi odvesti u Salonu. Branko im rado pokaže i Šukicu gdje se kupao «na rici», govori im o staroj Gašpinoj mlinici, o izvornoj solinskoj pastrvi…

Branko Cikatić bio je pokretač raznih humanitarnih akcija, dao je i daje svoj obol u mnogim prilikama.

Međutim Branko rado ističe 1994. godinu kada ga je za blagdan Male Gospe, njegov Grad Solin, nagradio kao prvog dobitnika pojedinačne Nagrade grada Solina.

Evo što je tada Masa izjavio: «Moglo bi zvučati kao kurtoazna zahvala, ali ova nagrada mi je najdraža u životu. Meni kao Solinjaninu čast je i ponos što sam baš ja prvi laureat».

Poznavajući Branka i njegovu privrženost svom Solinu, drugo ništa nije mogao ni izjaviti, jer gdje god bio diljem svijeta, Solina i Hrvatske su mu uvijek puna usta, a svom rodnom mjestu uvijek se rado vraća, jer kako Masa kaže: «Solin je samo jedan».

Od 2014. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa.

Jurica Gizdić

IZ ARHIVA - Mali grad Solin ima dva prvaka K-1 Grand Prixa

Branko Cikatić je bio mentor Antoniju Plazibati 2017. u Japanuprijem cikatic plazibat

Gradonačelnik Solina Dalibor je 30. studenoga 2017. upriličio prijem za sugrađanina pobjednika velikog K1 Grand Prix turnira u Japanu Solinjanina Antonia Plazibata, koji je treći Hrvat, nakon Cikatića i Filipovića, kojemu je uspjelo osvojiti K1 turnir.
Uz Plazibata, prijemu u solinskoj gradskoj upravi nazočili su i legendarni Solinjanin Branko Cikatić, prvi Hrvat koji je osvojio naslov K-1 prvaka, a koji je ujedno i Plazibatov mentor, te treneri Milivoj Bajić i Veljko Vetma, također Solinjanin.
Gradonačelnik Ninčević je između ostalog ponosito naglasio da jedan mali Grad, kao što je Solin ima dva prvaka K-1 Grand Prixa.
O samom dojmu glede Antonija potvrdio je i njegov mentor, čovjek koji je 1993. prvi otišao s ovih prostora i pokorio Japan, Branko Cikatić – Hrvatski tigar, koji je tada imao 37 godina i 276 mečeva, dok je Antonio u Japanu odradio tek 15-tu borbu!

M.P.

 

 

 

Pročitano 904 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr