Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 22 Travanj 2020 06:26

PANDEMIJA ZAUSTAVILA SPORT: Zbog koronavirusa, COVID – 19, zaustavljen svjetski sport i odgođena Olimpijada u Tokiyu!

PANDEMIJA ZAUSTAVILA SPORT: Zbog koronavirusa, COVID – 19, zaustavljen svjetski sport i odgođena Olimpijada u Tokiyu! Foto: Miro Podrug

 

OD 14. ožujka 2020. prestanak svih aktivnosti solinskih sportskih klubova

Cijeli svijet trenutno je zaokupljen jednom stvari. Pandemijom zbog coronavirusa COVID – 19. O tome priča cijela sportska javnost, jer je sport zbog nje prekinut, te je pitanje kako će se odvijati rasplet različitih sportova. Neki savezi su već prelomili, neki su u dvojbi, a neki čekaju prijedloge i naputke viših instanci. Činjenica je da je odgođena i Olimpijada, koja se trebala održati u Japanu ovog ljeta. Prvi put se Olimpijske igre neće održati a da nije u pitanju Svjetski rat!
Nacionalni stožer civilne zaštite RH s danom 19. ožujka 2020. godine donio je Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Potrebno se pridržavati svih mjera navedene Odluke, a posebno je skrenuta pozornost na dio Odluke, koji se odnosi na obustavu svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga, te obustavu rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara.

Odluku prenosimo u cijelosti:
- Obvezno je strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i stroge mjere socijalnog distanciranja iz ove Odluke u trajanju od 30 dana od dana njezina donošenja. Stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru. Protuepidemijske mjere koje se nalažu ovom Odlukom su: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu te obustava rada u djelatnosti trgovine osim.
Slijedom toga prekinute su i sve sportske aktivnosti u Hrvatskoj, a već od 14. ožujka 2020. prekinute su skoro sve aktivnosti solinskih sportskih klubova. Od 16. ožujka je i službeno zatvorena GSD Bilankuša. Stoga smo prenijeli dio mišljenja i aktivnosti iz nekoliko solinskih klubova.

NOGOMET:
Nogometni drugoligaš Solin je prekinuo sve zajedničke aktivnosti, od Škole nogometa do prve momčadi, službeno od 14. ožujka 2020. O tome nešto konkretnije rekao nam je sportski direktor kluba Goran Gruica:
- Prekid zajedničkih treninga je trebao biti do 22. ožujka, no kako stvari sada stoje je do daljnjega. Igrači treniraju individualno po naputcima kondicijskog trenera Frane Žuvele i glavnog trenera Ivana Bubala, koji je sa obitelji u Mostaru. A u međuvremenu će se pratiti razvoj situacije. Postupali smo slično kao i većina klubova po naputku liječničke službe i uputama civilnih stožera. Koliko znam nitko od naših članova kluba nije zaražen corona virusom. I meni je problem dolaziti u klub, jer živim u Stobreču na području grada Splita.
O isplatama hranarina ili honorara, trenerima i igračima, Gruica je rekao:
- Od početka priprema do prekida rada, odnosno dva mjeseca, od 13. siječnja do 13. ožujka sve je isplaćeno. Kako će biti dalje? O tome odluku treba donijeti uprava kluba. Prilike su takve da moramo neke stvari raditi i organizirati na razne moguće načine. Mislim da se neke sjednice moraju održati preko video linka pa i Izvanredna skupština kluba, jer u ovoj situaciji moramo i službeno imati predsjednika kluba.
Prisjetimo se. Zakazana Izvanredna sjednice Skupštine kluba, koja se trebala održati 16. ožujka 2020. je odgođena. Na kojoj se trebao birati i novi predsjednik kluba, a jedini službeni kandidat je bio Ivan Spajić, inače član Izvršnog odbora kluba. Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je izmjene kalendara natjecanja u 1. i 2. HNL te Hrvatskom kupu, imajući u vidu aktualnu epidemiju COVID-19. Također, postavljeni su novi rokovi u postupku licenciranja. Prema preporuci UEFE, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije u kalendaru kako bi se omogućio uspješan završetak natjecateljske godine. S obzirom na to da je daljnji tijek epidemije koronavirusa nepredvidiv, Izvršni odbor HNS-a usvojio je tri inačice izmjene kalendara natjecanja HT Prve lige, 2. HNL i Hrvatskog kupa. HNS je po ovoj temi bio u komunikaciji sa Središnjim državnim uredom za sport koji je upoznat i suglasan s ovdje navedenim odlukama.
Opcija 1 - Početak natjecanja 1. HNL 16. svibnja 2020. Početak natjecanja 2. HNL 23. svibnja 2020. Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL 18. srpnja 2020.
Opcija 2 - Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL 30. svibnja 2020. Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL 25. srpnja 2020. Rok za objavu 4. svibnja 2020.
Opcija 3 - Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL 13. lipnja 2020. Završetak natjecanja 1. HNL 2. kolovoza 2020. Završetak natjecanja 2. HNL 1. kolovoza 2020. Rok za objavu 18. svibnja 2020.

KOŠARKA:
Tajnik košarkaškog kluba Solin Mirko Podrug nam je predočio priopćenje:
- Hrvatski košarkaški savez odlučio prekinuti sva natjecanja u sezoni 2019./2020. pa tako i ligu A2 jug, natjecanje u kojem i mi sudjelujemo. Odluku moramo prihvatiti i bespredmetno je u ovom trenutku dok traje pandemija korona virusa raspravljati je li sportski korektno donesena ta odluka ili ne i je li se moglo drugačije. Svi znamo da se bitnije stvari događaju oko nas. Mi ne odustajemo od naših ciljeva koji su davno zacrtani i koje svakim danom ostvarujemo, a jedan od najvažnijih je prepoznatljiva sportska obitelj kojoj je cilj prije svega ulaganje kako u košarkaški tako i ljudski razvoj djece i mladih u našem gradu. Nije tajna da košarka u našoj državi posljednjih godina proživljava jako teške trenutke i jedini pravi put koji smatramo ispravnim i kojim smo krenuli su baš naša djeca u kojima leži ogroman potencijal. Iz tog razloga kao što već znate konstanto ulažemo u naš program i infrastrukturu te biramo mlade trenere s velikim igračkim i životnim iskustvom željne dokazivanja na parketu sada sa zviždaljkom u ruci. Hvala svima koji su prepoznali naš rad, prije svega roditeljima i naravno hvala djeci koja nas svaki dan uveseljavaju svojim napretkom u svakom pogledu. U neizvjesnoj situaciji u kojoj se nalazimo, ne samo mi nego i sve druge sportske zajednice, svjesni smo da neće biti lako nastaviti taj put, ali mi vas uvjeravamo da ćemo iz ovoga izaći još jači i spremniji za nove izazove koji su pred nama. Do ponovnog susreta i prvog sljedećeg treninga kojeg svi očekujemo čuvajte se i ostanite doma. Nema predaje!

RUKOMET:
Predsjednik Rukometnog kluba Solin Davor Ćićerić, čeka odluke HRS-a, te je rekao:
- Prekinuli smo sve aktivnosti u rukometu službeno do 15. travnja. Nema naznake kako dalje i čekamo oglašavanje Hrvatskog rukometnog saveza. Neke su države poništili prvenstva, a kako će reagirati HRS, vidjeti ćemo. U kontaktu smo i nemamo ništa službeno. Dobili smo dopis i od Solinske zajednice sportova, da će se rezati sredstva i da reduciramo troškove. Neće biti lako i da sutra krenemo, jer će trebati dosta vremena za ulazak u kolotečinu treninga i organizaciju natjecanja.

STRELJAŠTVO I TENIS:
Streljačko društvo Dalmacijacement i Teniski klub Dalmacijacement su službeno prekinuli radom 14. ožujka 2020. godine. Strijelci imaju i svog olimpijca Petra Goršu, koji je bio sve tempirao za Tokiyo! Alfa i omega spomenutih klubova Siniša Vitez, je kratko rekao:
- Teško je u ovom trenutku biti konkretan i vidovit. Ali smo bili prisiljeni smanjiti osobne dohotke profesionalcima, jer smo ostali bez svojih prihoda, mislim na redovne i rekreacijske članarine. A sredstva od Grada Solina su više nego minimalna za naše redovne aktivnosti. Što se tiče početka aktivnosti prema izjavama HOO i HSS-a moglo bi se naslutiti do 1. lipnja. To bio sretan trenutak.

Miro Podrug

 

Pročitano 625 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr